Yearly archives "2015"

2 Articles

Daling van het aantal inbraken in 2015

Minder inbraken in 2015

Het lijkt erop dat het aantal inbraken niet meer stijgt en zelfs dalend is ten opzichte van voorgaande jaren. Vooral in de (middel)grote steden is de daling aanzienlijk.
Wat is de reden daarvan en wat kunt u zelf doen om een de kans op een inbraak te verminderen?

Daling inbraken
De politie ziet vooral in stedelijke gebieden de daling doorzetten die al enige tijd ingezet is en heeft het vermoeden dat dit grotendeels te danken is aan de alertheid van de inwoners zelf. Zij geven eerder verdachte omstandigheden door, waardoor de politie de criminelen dichter op de huid kan zitten.

Zomerperiode en inbraken
Toch is deze daling nog geen reden tot juichen. Vooral in de zomer staan ramen en deuren vaak zonder direct toezicht open en zijn in de vakantieperiode bewoners langer weg waardoor inbrekers in alle rust hun gang kunnen gaan.
De factor tijd is een grote vijand van de inbreker. Goed hang- en sluitwerk met het SKG keurmerk blijft daarom een eerste en belangrijke stap om inbrekers buiten de deur te houden.
Door middel van een sterrensysteem op deze sloten wordt de inbraak-vertraging aangegeven: hoe meer sterren, hoe langer het duurt voordat het slot geforceerd is. Een erkend slotenmaker kan dit hang- en sluitwerk vakkundig en met het juiste gereedschap voor u plaatsen.

Alertheid blijft geboden
Inbrekers zijn inventief. Ze maken dankbaar gebruik van losstaande vuilcontainers, rondslingerende ladders om via openstaande ramen op de bovenverdieping in huis te komen. Veranker daarom verplaatsbare zaken in de tuin en sluit de ramen op de bovenverdieping als u er geen zicht meer op hebt. Vraag vrienden een oogje in het zeil te houden of vraag ze te komen logeren tijdens uw afwezigheid.

Weten of uw wijk inbraakgevoelig is? Neem eens een kijkje op www.misdaadinkaart.nl

Huisbeveiliging

Een veilig huis maak je zelf!

Een inbraak in huis heeft altijd een grote impact en als het om diefstal van persoonlijke spullen gaat kan een inbraak diep onder je huid gaan zitten. Het idee dat iemand jouw spullen heeft meegenomen en weet wat je allemaal hebt staan is verre van prettig. Daarom is een goede beveiliging van je huis en persoonlijke spullen belangrijk.

Maar wat kan je doen en waar moet je op letten?

Maak het de inbreker of insluiper moeilijk. Hij heeft geen tijd te verliezen, het is zijn grootste vijand. Als hij lange tijd nodig heeft om je huis binnen te komen, is het risico groot dat hij gezien wordt. Leg daarom geen sleutels op een ‘geheim plekje’ in de schuur en laat geen klimmateriaal zoals containers of trapjes slingeren in de tuin. Het is perfect materiaal om daarmee de eerste verdieping te bereiken en via een open raam toch binnen te komen.

Laat dus geen ramen boven open staan als je zelf lekker druk beneden bezig bent of bij de buren gezellig een kopje koffie drinkt. Denk om een goede beveiliging van je ramen. Er zijn verschillende soorten grendels te koop die het raam op een veilige manier op de kierstand zetten.

Oude huizen hebben nog wel eens een oud slot waarbij je een touwtje door je brievenbus kan hangen. Je maakt het daarmee wel heel makkelijk voor inbrekers. Touwtje afknippen en als het even kan het slot vervangen voor een goedgekeurd cilinderslot. Laat dan direct een veiligheidsbeslag monteren zodat dieven niet met een tang het slot alsnog uit de deur kunnen wrikken.

Bij kunststof en metalen deuren zijn de sloten niet makkelijk zelf te vervangen. Laat een erkend slotenmaker dit doen. Hij kan je adviseren welk slot het beste is en kan je ook adviseren welke sloten geschikt zijn voor een schuifpui of een bijzondere achterdeur.

Zorg dat je hang- en sluitwerk laat installeren met een SKG keurmerk. Zij hanteren een sterrensysteem waarbij aangegeven wordt hoe inbraakgevoelig elk slot is. Hoe meer sterren het slot heeft, hoe langer het duurt om het slot te forceren.